Dia 66, 3575 quilòmetres: Passem per Belgrad

Avui és 2 de desembre, som a 35 dies de Reis, hem recorregut 3575 quilòmetres en aquests 66 dies de viatge i ja hem passat per Belgrad.

Sabíeu que fa més de 6800 anys, al voltant de l’any 4800 aC, on avui hi ha Belgrad ja hi havia els primers assentaments? Els seus primers pobladors eren de cultura Vinča (o Vintxa). Més tard, al segle III aC, s’hi van establir els celtes i després, els romans hi van fundar la ciutat de Singidunum. Va estar sotmesa a diverses invasions, per part dels huns, els sàrmates, els ostrogots i els àvars, abans de l’arribada dels pobles eslaus al voltant de l’any 630 aC.

Belgrad el segle XVIEl nom de Beligrad (una variant de Beograd, que vol dir “ciutat blanca”) apareix per primera vegada en documents de l’any 878 durant el Primer Imperi Búlgar. Durant 4 segles, la ciutat se la disputen l’Imperi bizantí, el Regne d’Hongria i el Primer Imperi Búlgar. El 1284 va passar a mans dels governants serbis. El 28 d’agost de 1521 els otomans van conquerir Belgrad, que van saquejar i cremar la ciutat. La van convertir en un districte turc i durant els següents 150 anys va ser una ciutat tranquil·la i pacífica, que va ser renovada amb un nou aspecte brindat per l’arquitectura oriental. En aquest temps es va convertir en el punt de connexió entre les rutes d’Orient i Occident, assolint el més gran apogeu de la seva història durant el segle XVIII sota domini turc.

El 1867 Belgrad es va convertir en la capital de Sèrbia, que s’independitzaria completament dels turcs l’any 1878 transformant-se en el Regne de Sèrbia. Després de la Primera Guerra Mundial es va formar el Regne de Iugoslàvia i Belgrad en va esdevenir la seva capital. Durant la Segona Guerra Mundial va patir l’ocupació alemanya, la ciutat va ser bombardejada i el Regne de Iugoslàvia es va desintegrar, més tard es va reunificar sota la forma de república. Amb la guerra dels Balcans es va dissoldre la República Federal Socialista de Iugoslàvia, que va ser reemplaçada per la nova República Federal de Iugoslàvia integrada ja només per Sèrbia i Montenegro, que el 2002, es va convertir en la confederació de Sèrbia i Montenegro, també desintegrada el 5 de juny del 2006 amb la separació de Montenegro respecte Sèrbia. Avui dia Belgrad és la capital i la ciutat més important de la República de Sèrbia.


Referències: Belgrad (Viquipèdia CAT), Belgrado (Wikipedia ES), Cultura de Vinča (Viquipèdia), Imperi Otomà (Viquipèdia)Sèrbia (Viquipèdia), Regne dels Serbis, Croats i Eslovens (Viquipèdia), República Federal Socialista de Iugoslàvia (Viquipèdia)Crèdit fotogràfic: La imatge de Belgrad al segle XVI està publicada a Wikimedia Commons sota domini públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to top