viatge-reis-87-genova

Dia 87, 4730 quilòmetres: Arribem a Gènova

Avui és 23 de desembre, duem 87 dies de viatge, queden 14 dies pel dia de Reis, hem recorregut 4730 quilòmetres i ja hem arribat a Gènova.

GènovaDes de temps molt antics hi ha hagut assentaments on avui hi ha la ciutat de Gènova, en llengua lígur s’anomena Zena i antigament era coneguda amb el nom de Genua. L’any 209 aC la ciutat va ser destruïda pels cartaginesos i reconstruïda posteriorment pels romans. Dins de l’imperi romà va anar prenent importància fins la caiguda de l’Imperi, després va passar als ostrogots i als llombards perdent gran part de la seva importància. L’any 934 va ser saquejada per pirates àrabs o musulmans. Després d’això va tornar a prosperar fins que el segle XI va esdevenir la República de Gènova. A l’edat mitjana es va convertir en una potència marítima, comprenia la Ligúria actual, part del Piemont, l’illa de Còrsega i part de la de Sardenya. També posseïa colònies a l’Orient Mitjà i a l’Àfrica del Nord. Durant les guerres napoleòniques, la República de Gènova fou incorporada al Primer Imperi Francès fins el 1815, quan es va incorporar al Regne de Sardenya-Piemont. Després d’un llarg període de decadència, Gènova va recuperar la seva rellevància portuària gràcies a la construcció dels túnels ferroviaris alpins i a la puixança de la industrialització amb la presència de drassanes navals, les indústries petroquímiques i el desenvolupament metal·lúrgic. Actualment Gènova té més de 600.000 habitants, anomenats genovesos i al voltant d’1.500.000 a la seva àrea metropolitana. És la capital de la província homònima i de la regió de la Ligúria. El port de Gènova és el més important d’Itàlia i el segon en importància de la Mediterrània després del de Marsella.

Una de les coses que més ens agrada de Gènova és la seva tradició pessebrista. Des de la primera meitat del segle XVI fins les primeres dècades del segle XIX Génova és un dels centres més actius en la producció de figures de pessebre, amb nombroses botigues d’artesans. Des del dia de Nadal fins la candelera (el 2 de febrer) els genovesos tenen el costum d’anar a visitar pessebres. En tenen de tota mena: antics, moderns, tradicionals, mecànics, panoràmics, vivents… En tenen per tot arreu: a les platges, a les valls, als boscos, als santuaris, a les esglésies, als museus, als parcs i a les viles històriques, a les botigues, als centres comercials, als aparadors… I fins hi tot en tenen de permanents que es poden visitar tot l’any.


Referències: Gènova (Viquipèdia CAT), Génova (Wikipedia ES), Los pesebres genoveses (Visitgenoa.it)Crèdit fotogràfic: La imatge de Gènova és d’Alessandro Vecchi publicada a Wikimedia Commons sota una llicència CC BY-SA 3.0.

Share

One thought on “Dia 87, 4730 quilòmetres: Arribem a Gènova

  1. Respon
    Pol - 30 desembre 2016

    ARRIBEU RÀPID QUE US VULL VEURE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *