Cap d’any

Entre el 31 de desembre i l’1 de gener se celebra el Cap d’any, moment en el qual es fa el canvi d’any. Hi ha diverses tradicions al seu voltant, com l’home dels nassos o el raïm de la sort que es menja durant les campanades.

L’Home dels Nassos

L'Home dels nassos segons un almanac del segle XIX
L’Home dels nassos segons un almanac del segle XIX

El 31 de desembre s’explica als infants que aquest dia surt l’home dels nassos, que té tants nassos com dies té l’any. La mainada s’imagina un personatge amb molts nassos, sense tenir en compte que a l’any només li queda un sol dia. Per tant aquest personatge de la mitologia catalana té, com totes les persones, un sol nas i pot ser qualsevol persona. A més, s’acostuma a dir a la canalla que se l’ha vist passar per algun carrer proper, per animar-los a córrer per anar-lo a trobar. En moltes poblacions s’organitzen cercaviles amb un capgròs que representa l’Home dels nassos.

Nit de cap d’any

Raïm de Cap d'Any
Raïm de Cap d’Any

La nit que va del 31 de desembre a l’1 de gener és la nit de cap d’any, quan se celebra el canvi d’any. En aquesta nit se sol fer un gran àpat entre amics o familiars, i es mengen 12 grans de raïm, coincidint amb les 12 campanades que marquen el moment exacte del canvi d’any, hi ha qui ho anomena el raïm de la sort.

En algunes poblacions el raïm es menja en una gran festa al carrer per celebrar el canvi d’any. Aquestes festes s’acostumen a celebrar amb la gent concentrada davant del rellotge de l’ajuntament o de l’església, tot i que també es poden fer en altres indrets emblemàtics de la població, per exemple al davant d’algun monument o edifici singular. De vegades aquestes festes poden incloure focs d’artifici.

Dia de cap d’any

El dia de cap d’any és l’1 de gener, el dia en el qual comença l’any segons el calendari gregorià. També és costum de celebrar-lo amb un dinar familiar.

Més informació:

Scroll to top