Els Patges Reials

El Patge Faruk

Els Patges són uns personatges màgics al servei dels Tres Reis, que tenen la missió d’anunciar la propera arribada de Ses Majestats, recollir les cartes que els nens i nenes els porten per fer-les arribar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i de vigilar si els nens i nenes es porten bé. Generalment són gent anònima i discreta, però hi ha territoris que en tenen de ben coneguts i característics.

Cada zona té els seus patges i tradicions:

El Patge Gregori

El Patge Gregori cobreix l’àrea de Barcelona i, segons diuen, és el més poderós: Té uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a moltes milles de distància. Ell sabrà si s’ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l’hora de repartir regals o Carbó.

El Patge Faruk

El Patge Faruk és l’emissari dels Reis a Igualada i d’altres pobles de les comarques de l’Anoia i el Bages com Callús o la Pobla de Claramunt, a més de Mallorca. A Igualada hi arriba cada any el 28 de desembre, dia dels innocents, i porta dos llibres, al blanc hi anota tots els nens i nenes que es porten bé i al negre els que han de millorar el seu comportament. L’1 de gener recull totes les cartes per fer-les arribar als Reis.

El Patge Xiu-Xiu

El Patge Xiu-Xiu, també conegut com a Hassim Jezzabel, s’ocupa de Terrassa i Matadepera (al Vallès Occidental). Comença la seva tasca l’endemà de Sant Esteve voltant per tot arreu per vigilar els nens i nenes per acabar xiuxiuejant-ho tot a les orelles dels Reis d’Orient.

Els Patges de Banyoles

Banyoles (Pla de l’Estany), hi tenen 4 patges, amb els seus respectius 10 patges ajudants. Patge Mèu: és el patge principal, prepara i dirigeix tota la Cavalcada. Patge Musi: és l’inventor Reial. Patge Xum: és l’encarregada principal de recollir els xumets dels nens i nenes durant els dies previs a la Cavalcada i durant la mateixa Cavalcada. Patge Sesillu: és molt i molt vell, amb unes barbes blanques i llargues, és el Carter Reial.

Els Patges d’Òdena

A Òdena (l’Anoia), hi tenen dos patges, en Jafsin i en Fahem. Que en català signifiquen guix (Òdena és terra de guix) i carbó respectivament.

El Mag Maginet

El Mag Maginet, és el patge dels Tres Reis d’Orient a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), s’instal·la cada any a la Plaça d’Europa en un campament oriental.

Altres Patges Reials

El Camarlenc dels Reis a Lleida (el Segrià).

El Patge reial RaimonVilafranca del Penedès (l’Alt Penedès).

El Patge HassuanSant Vicenç de Castellet (el Bages).

El Patge HassanCercs (el Berguedà).

El Patge Viu-ViuMasquefa (l’Anoia).

El Patge Txelín als Hostalets de Pierola (l’Anoia).

Vegeu també:

Scroll to top