Qui són els Reis Mags d’Orient?

Els Reis Mags, Reis d’Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

Els Reis d'Orient: Melcior, Gaspar i Baltasar.

L’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’Orient.

Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després Reis. Se’ls han donat noms: Melcior, Gaspar i Baltasar. I es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament.

El terme mag procedeix del grec “magoi” o “magos”, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg. Al capdavall un home de ciència, per això alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició es troben la ciència i Déu.

Segons la tradició, els tres Reis són:

El Rei Melcior

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja. És d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres Reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.

El Rei Gaspar

Gaspar, el rei ros, és jove, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys. Com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella. És d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.

El Rei Baltasar

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada. És d’origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.

Vegeu també:

Scroll to top