El Pessebre

Pessebre de la Basílica de Sant Vicent Ferrer de València

El Pessebre és la representació en miniatura del naixement del nen Jesús. Es fa amb elements naturals, com molsa i suro, i amb figures de fang o plàstic de personatges bíblics o de la vida rural. Es posa al voltant de les festes de Nadal a cases particulars, en temples religiosos, a institucions o en alguna plaça o carrer, a bona part de la Mediterrània cristiana.

Personatges i figures del Pessebre

Pastors adorant a Jesús al Pessebre del Museu Frederic Marès de Barcelona

Els personatges que no poden faltar a cap Pessebre són els del naixement: Sant Josep, la Mare de Déu, el nen Jesús, l’àngel anunciador, el bou i la mula. Aquestes figures s’acostumen a agrupar dins d’un estable, o d’una cova, i conformen l’escena principal.

Davant la cova o l’establia s’hi posen figures de pastors, que venen d’altres contrades, per adorar el nounat.

Els Reis d’Orient també hi tenen el seu protagonisme. De fet, és costum d’anar movent cada dia les figuretes dels tres Reis, de manera que es vagin acostant al naixement, fins que hi arriben el mateix dia 6 de gener per fer l’ofrena de l’or, l’encens, i la mirra.

Una altra de les escenes imprescindibles és la de l’anunciació als pastors. Aquesta escena es representa amb un grup de figures de pastorets, situats al voltant d’una foguera, que contemplen la figura de l’àngel anunciador. Acostumen a anar acompanyats d’algunes figuretes d’animals, com ovelles o cabres.

Una particularitat del pessebre de Catalunya, i a part del País Valencià i les Illes Balears, és la figura del Caganer. Aquesta figura acostuma a estar amagada en algun racó, fent les seves necessitats, i va vestit amb faixa, samarra i barretina. Hi ha qui creu que porta sort a les llars on el posen.

En els darrers temps s’han popularitzat molt les figures de caganers de personatges famosos, com polítics, esportistes o artistes. Però aquestes figures no s’acostumen a posar al pessebre.

Altres figures que s’acostumen a posar repartides pel pessebre són les de diferents professions, com la dona que renta la roba al riu, un pescador, el forner, la filadora, el caçador, el terrissaire, un ferrer…

Quan es posa i es treu el Pessebre?

Segons la tradició, el Pessebre i tots els guarniments nadalencs s’haurien de muntar per Santa Caterina, el 25 de novembre, just un mes abans de Nadal. I es treu el 2 de febrer, per la Candelera, o la Mare de Déu de la Candela.

Tot i això, molta gent no posa el Pessebre i la decoració nadalenca fins al 8 de desembre, dia de la Puríssima (igual que el Tió de Nadal), aprofitant els dies de pont, o fins i tot hi ha qui ho fa més tard…

De la mateixa manera, actualment la majoria de gent no s’espera a la Candelera per treure la decoració nadalenca, i ja ho fan tot just passat el dia de Reis.

Diorames

Els diorames són pessebres artístics, que de vegades es fan de guix, que representen el naixement o altres escenes evangèliques relacionades amb l’època nadalenca.

Pessebres vivents

Moltes poblacions fan el seu pessebre vivent, amb l’escenificació del naixement de Jesús feta amb persones de carn i ossos. De vegades s’instal·la aprofitant algun paratge rústic, un monument arquitectònic o un indret rellevant d’aquell municipi.

Vegeu també:

Scroll to top