Les Cavalcades de Reis

Rebuda dels Reis d'Orient a EspluguesLes Cavalcades de Reis són desfilades de carrosses que tenen lloc a la tarda o vespre del 5 de gener per celebrar l’arribada dels Reis d’Orient a cada població, un moment de gran il·lusió per la canalla.

Els Reis fan la seva arribada de formes diferents a cada municipi: Si és a la costa poden arribar-hi pel mar en vaixell (Barcelona, Tarragona, Roses, l’Escala…), si té aeroport poden arribar-hi en helicòpter (el Prat de Llobregat o Reus), en altres indrets hi arriben per carretera, amb cotxe, tractor, a peu o en tren (a Lleida hi han arribat en TGV algun any).

Cavalcada de Reis a VicDesprés de la seva arribada es fa la cavalcada pels principals carrers de la població, on cada Rei va amb la seva carrossa i el seu seguici de patges, saludant a les criatures i repartint caramels. En algunes poblacions hi ha el costum de repartir alguns regals durant la mateixa cavalcada.

També hi ha municipis on, a banda de les carrosses dels tres Reis, tenen altres carrosses. Per exemple: una carrossa amb l’estrella de Nadal encapçalant la cavalcada, la carrossa d’algun patge destacat propi de la zona, o la carrossa dels carboners que porten el carbó pels menuts que no hagin fet bondat durant l’any.

El Rei blanc dalt de la seva carrossa a EspluguesEn alguns indrets els Reis van a dalt de la pròpia carrossa, però en d’altres hi van cavalcant a cavall o fins hi tot en camell seguits de les seves carrosses.

Molts infants aprofiten les cavalcades per donar les seves cartes als patges o als mateixos Reis. I els més menuts també donen el seu xumet en aquest moment.

Les cavalcades poden acabar en diversos indrets, en alguns llocs acaben a l’església o en alguna representació del naixement fent l’adoració al nen Jesús. En d’altres acaben a l’Ajuntament o en alguna plaça important on fan unes paraules adreçades a la mainada.

Una vegada acabades les cavalcades, durant la nit de Reis, passen per les cases a deixar els regals.

Alguns exemples de cavalcades:

Patge pujant regals per una escala a AlcoiA Alcoi (l’Alcoià, País Valencià) se celebra una de les cavalcades més antigues del món, està documentada per primera vegada el 1866, però va ser el 1885 quan va adquirir les seves característiques definitòries. És molt vistosa i està reconeguda com a festa d’interès turístic nacional, els reis i els patges desfilen per la població, repartint els regals als infants directament o pujant a les cases pels balcons mitjançant escales de fusta.

A Igualada (l’Anoia) es fa la cavalcada més antiga de Catalunya celebrada des del 1895. Alguns dels seus trets diferencials són la presència del patge Faruk i de l’estel de Nadal amb les seves pròpies carrosses, a més de les dels tres Reis, i que es reparteixen els regals casa per casa amb llargues escales de fusta.

Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat) també té una de les cavalcades més antigues dels Països Catalans, en aquest cas està datada del 1896. Compta amb fins a quinze carrosses i camions diferents: una per cada Rei, per a l’estrella, el Camell Reial, el Ninot de Neu, la Bombolla, el Carbó, joguines, algunes entitats locals i grups musicals, entre d’altres…

A Barcelona (el Barcelonès) es va celebrar una primera representació de l’arribada dels Reis el 1855, segons el Diario de Barcelona, sent així una de les més antigues, però no va tenir continuïtat. Actualment se celebren 18 cavalcades diferents als diversos districtes i barris de la ciutat. La principal cavalcada és la organitzada per l’Ajuntament on ses majestats d’Orient arriben per mar i són rebuts per l’alcalde, que els lliura sal en senyal d’hospitalitat i les claus de la ciutat per poder obrir totes les cases i deixar-hi regals.

A Matadepera (el Vallès Occidental) la cavalcada de Reis destaca per la lectura del pregó de benvinguda dels Reis a l’Ajuntament, la presència del patge Xiu-xiu, el repartiment de regals a tots els nens i nenes del poble i l’ofrena de l’or, l’encens i la mirra que fan els Reis davant un retaule vivent del naixement de Jesús.

A Sant Antoni de Calonge, els patges es reparteixen en tres grups, segons el rei que acompanyen, i reparteixen regals per tot el poble directament a la mainada gairebé tota la nit.

A Perpinyà (Catalunya Nord), la cavalcada de Reis no sempre coincideix amb el dia 5, ja que tot i que a l’estat francès se celebra l’epifania no és un dia festiu, de manera que la celebració es fa còrrer al cap de setmana següent. A més, pel dia de Reis els nens nordcatalans no reben regals, ja que ho fan per Nadal.

A València (País Valencià) Ses Majestats arriben per mar al Port de València i fan la cavalcada fins arribar a la Plaça de l’Ajuntament de la ciutat, on primer fan l’adoració a la imatge del nen Jesús al naixement que hi ha instal·lat, després pujen al balcó principal de l’edifici consistorial amb una escala de bombers, des d’on saluden als nens i nenes. Tot seguit fan una recepció oficial dins de l’Ajuntament on els nens i nenes poden trobar-se i parlar amb els Tres Reis.

Share
Scroll to top