Els Patges Reials

El Patge Faruk

Els Patges sĂłn uns personatges mĂ gics al servei dels Tres Reis, que tenen la missiĂł d’anunciar la propera arribada de Ses Majestats, recollir les cartes que els nens i nenes els porten per fer-les arribar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i de vigilar si els nens i nenes es porten bĂ©. Generalment sĂłn gent anònima i discreta, però hi ha territoris que en tenen de ben coneguts i caracterĂ­stics.

Cada zona té els seus patges i tradicions:

El Patge Gregori

El Patge Gregori cobreix l’àrea de Barcelona i, segons diuen, Ă©s el mĂ©s poderĂłs: TĂ© uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a moltes milles de distĂ ncia. Ell sabrĂ  si s’ha fet bondat o no, i ho explicarĂ  als Reis perquè actuĂŻn en conseqüència a l’hora de repartir regals o CarbĂł.

El Patge Faruk

El Patge Faruk Ă©s l’emissari dels Reis a Igualada i d’altres pobles de les comarques de l’Anoia i el Bages com CallĂşs o la Pobla de Claramunt, a mĂ©s de Mallorca. A Igualada hi arriba cada any el 28 de desembre, dia dels innocents, i porta dos llibres, al blanc hi anota tots els nens i nenes que es porten bĂ© i al negre els que han de millorar el seu comportament. L’1 de gener recull totes les cartes per fer-les arribar als Reis.

El Patge Xiu-Xiu

El Patge Xiu-Xiu, tambĂ© conegut com a Hassim Jezzabel, s’ocupa de Terrassa i Matadepera (al Vallès Occidental). Comença la seva tasca l’endemĂ  de Sant Esteve voltant per tot arreu per vigilar els nens i nenes per acabar xiuxiuejant-ho tot a les orelles dels Reis d’Orient.

Els Patges de Banyoles

Banyoles (Pla de l’Estany), hi tenen 4 patges, amb els seus respectius 10 patges ajudants. Patge Mèu: Ă©s el patge principal, prepara i dirigeix tota la Cavalcada. Patge Musi: Ă©s l’inventor Reial. Patge Xum: Ă©s l’encarregada principal de recollir els xumets dels nens i nenes durant els dies previs a la Cavalcada i durant la mateixa Cavalcada. Patge Sesillu: Ă©s molt i molt vell, amb unes barbes blanques i llargues, Ă©s el Carter Reial.

Els Patges d’Ă’dena

A Ă’dena (l’Anoia), hi tenen dos patges, en Jafsin i en Fahem. Que en catalĂ  signifiquen guix (Ă’dena Ă©s terra de guix) i carbĂł respectivament.

El Mag Maginet

El Mag Maginet, Ă©s el patge dels Tres Reis d’Orient a CornellĂ  de Llobregat (Baix Llobregat), s’instal·la cada any a la Plaça d’Europa en un campament oriental.

Altres Patges Reials

El Camarlenc dels Reis a Lleida (el SegriĂ ).

El Patge reial RaimonVilafranca del Penedès (l’Alt Penedès).

El Patge HassuanSant Vicenç de Castellet (el Bages).

El Patge HassanCercs (el BerguedĂ ).

El Patge Viu-ViuMasquefa (l’Anoia).

El Patge TxelĂ­n als Hostalets de Pierola (l’Anoia).

Vegeu també:

Share
Scroll to top