Els patges reials

Patge Faruk | Fotografia: bernatffEls patges són uns personatges màgics al servei dels Tres Reis, que tenen la missió d’anunciar la propera arribada de Ses Majestats, recollir les cartes que els nens i nenes els porten per fer-les arribar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i de vigilar si els nens i nenes es porten bé. Generalment són gent anònima i discreta, però hi ha territoris que en tenen de ben coneguts i característics.

Cada zona té els seus patges i tradicions:

El Patge Gregori és el patge de l’àrea de Barcelona, que segons diuen, és el més poderós: Té uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a moltes milles de distància. Ell sabrà si s’ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l’hora de repartir regals o carbó.

Banyoles (Pla de l’Estany), hi tenen 4 patges, amb els seus respectius 10 patges ajudants. Patge Mèu: és el patge principal, prepara i dirigeix tota la Cavalcada. Patge Musi: és l’inventor Reial. Patge Xum: és l’encarregada principal de recollir els xumets dels nens i nenes durant els dies previs a la Cavalcada i durant la mateixa Cavalcada. Patge Sesillu: és un patge molt i molt vell, amb unes barbes blanques i llargues, és el Carter Reial.

El Patge Xiu-Xiu, també conegut com Hassim Jezzabel, s’ocupa de Terrassa i Matadepera (al Vallès Occidental). Comença la seva tasca l’endemà de Sant Esteve voltant per tot arreu per vigilar els nens i nenes per acabar xiuxiuejant-ho tot a les orelles dels Reis d’Orient.

El Patge Faruk és l’emissari dels Reis a Igualada i d’altres pobles de les comarques de l’Anoia i el Bages com Callús o la Pobla de Claramunt, a més de Mallorca. Arriba cada any el 28 de desembre, dia dels innocents, i porta dos llibres, al blanc hi anota tots els nens i nenes que es porten bé i al negre els que han de millorar el seu comportament. L’1 de gener recull totes les cartes per fer-les arribar als Reis.

El Mag Maginet, és el patge dels Tres Reis d’Orient a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), s’instal·la cada any a la Plaça d’Europa en un campament oriental.

A Òdena (l’Anoia), hi tenen dos patges, en Jafsin i en Fahem. Que en català signifiquen guix (Òdena és terra de guix) i carbó respectivament.

El Camarlenc dels Reis a Lleida (el Segrià).

El Patge reial RaimonVilafranca del Penedès (l’Alt Penedès).

El Patge HassuanSant Vicenç de Castellet (el Bages).

El Patge HassanCercs (el Berguedà).

El Patge Viu-ViuMasquefa (l’Anoia).

El Patge Txelín als Hostalets de Pierola (l’Anoia).

Share
Scroll to top